Letní Pokojíčkománie už jen do neděle 28. 7. 2024! 🔥 Zařiďte dětem pokojíček snů za ceny bez DPH! Vybírejte z produktů označených štítkem a v košíku zadejte kód: letobezdph. + doprava zdarma nad 3 000 Kč. A nepřehlédněte ani naše Cenové šampiony se slevou až 60 %.
Zpět do obchodu

Registrace

Montessori tipy na hračky a aktivity podle věku dítěte

Když jsme nedávno v novém showroomu Elisdesign v Praze připravovali herničku pro děti podle montessori principů, povídali jsme si s lektorkou Montessori centra, paní Veronikou Kucharskou, o vhodných aktivitách a hračkách pro nejmenší děti. Tady vám přinášíme několik tipů podle věku vašich robátek.

Jednoletí objevitelé

Děti kolem jednoho roku, nebo od momentu, kdy jsou schopné malý předmět bezpečně uchopit, rády něco někam vkládají. Na to je skvělou pomůckou dřevěná bedýnka s otvorem, kam mohou vkládat kuličku a pozorovat, jak se vykutálí. Budete překvapeni, jak dlouho u toho vydrží! A vy si aspoň můžete konečně vypít to studený kafe. Stejně dobře vám ale může posloužit i kartonová trubka, kterou zešikma připevníte, k tomu menší balónek (pozor na jeho velikost, aby se nevešel děťátku do pusinky!) a skvělá atrakce pro vaše batole je na světě.

Když jsou děti větší nebo je jednoduchá bedýnka s kuličkou už nebaví, je skvělou aktivitou na podobném principu kuličková dráha nebo autodráha, kde opět vkládají pohyblivou hračku a pozorují její pohyb.  U menších dětí je dobré jim pro začátek dát k dispozici jen jednu kuličku nebo autíčko a postupně přidat další anebo je obměňovat.

Podobnou radost dělá ročním dětem věci z něčeho vyndávat. To jistě znáte. Nebo jste ještě neměli tu čest uklízet 5x denně kompletně vyházený šuplík? Zkuste proto dětem nabídnout na úklid méně náročnou aktivitu. Třeba zastrkejte různé hadříky a měkké věci do krabičky od papírových kapesníků, které budou děti postupně vyndávat a objevovat. Tipem od nás je krásná Kouzelná krabička, která je součásti vymakaného Edukativního boxu pro nejmenší děti.

  IMG_8631

Dvouletí pomocníci

Děti kolem dvou let zajímá hlavně pohyb a také činnosti, které dělají rodiče a ty chtějí napodobovat. My jim můžeme nabízet hračky, kde si tyto věci vyzkouší. Přípravu jídla můžete bezpečně nacvičovat třeba s krájecími dřevěnými potravinami. Ale ještě lepší z hlediska montessori je, když něco měkčího, jako třeba banán nebo vařená mrkvička, může dítě krájet příborovým nožem doopravdy. Nachystejte jim krájení k dětskému stolečku anebo využijte skvělou pomůcku pro zapojení malých dětí v kuchyni, kterou jsou učící věže. Věřte mi, že za tohoto pomocníka v kuchyni budete opravdu vděční. Aby děti měly co nejvíce pohybu i doma, propojte židle, matrace, stolek, piklerové trojúhelník s prknem, montessori houpačku nebo další vhodné kusy nábytku na podlézání a přelézání a vytvořte dětem dráhu jako v tělocvičně. Za tohle domácí vyřádění vám budou vděčné i mnohem starší děti. 

Tříleté divoženky a divoši

Jak už bylo zmíněno u dvouleťáků, prolézačky, montessori houpačky a různě propojené dráhy dle vaší fantazie a možností vašeho bytu budou skvělou domácí aktivitou i pro tříleté a starší děti, které potřebují spoustu pohybu. Oproti mladším dětem už ale tříleťák vydrží déle u nějaké soustředěné a motoricky náročnější činnosti. Tyto úseky zatím mohou být krátké, ale budou se postupně prodlužovat. Můžete s ním vyzkoušet různé balanční hry, které výborně rozvíjejí jeho jemnou motoriku i trpělivost. Když se to pak celé skácí a dostaví se vztek nebo smutek, máte dobrou příležitost trénovat i práci s emocemi. Pár osvědčených tipů na balanční hračky najdete tady:

Balanční hra

Stohovací kameny

Dřevěná věž

Důležitým parťákem pro vás i vaše dítko bude stále učící věž, díky které vás může pozorovat v kuchyni při činnosti a také se do ní podle svých aktuálních schopností zapojit. Nezapomínejte děti zapojovat do co nejvíce reálných domácích činností jako je prostírání stolu, uklízení nebo věšení prádla. Zatím to nebude dokonalé, to je jasné, ale v patnácti už by fakt bylo pozdě začít.

Čtyřletí kutilové

Vaši zvídaví kutilové budou ve věku okolo čtyř let rádi zkoušet různé druhy zapínání přezek, knoflíků, zipů anebo různých šoupátek, zavírátek a zámků. Mohou to nejprve trénovat na nějaké vhodné pomůcce, kterou využijí i v nižším věku, třeba activity board, ale vůbec nejlepší bude, když si budou moci zkoušet zapínání zipů či knoflíků při oblékání doopravdy. Nejdříve s naší větší dopomocí, které postupně bude ubývat. Stejně tak, tatínci, nezapomeňte své malé kutily zapojovat do šroubování nebo přidržování nářadí až dojde na nějaké domácí opravy. Odvážnější rodiče se mohou s dětmi pustit i do zatloukání částečně zatlučených hřebíků. Pozor na prstíky, i vy dospělí!

Pětiletí rozumbradové

Děti pětileté se liší od dětí do věku tří let výrazně větší schopností spolupráce s jinými dětmi. A měly by to zvládnou i se svými o něco mladšími sourozenci. Dobré jsou pro ně tedy různé kooperativní hry a aktivity. Jednou z těch, které ocení i hraví rodiče, jsou vláčkodráhy  Ty mají navíc tu výhodu, že se dají dokupovat další díly a sady vzájemně propojovat do čím dal větší železnice. Můžete už s dětmi vyzkoušet i jednodušší deskové hry, nejprve třeba se zjednodušenými pravidly.  Pořád samozřejmě platí i co největší nabídka pohybových aktivit a zapojování do reálných činností. Protože hra je pro děti především přípravou na skutečný život a tréninkem reálných dovedností a vnímají ji stejně důležitě jako vy svoji práci. Ve spolupráci s Veronikou Kucharskou, Montessori centrum Brno

×

Splátková kalkulačka ESSOX