-20 % na nejpraktičtější montessori pomůcky – učicí věže. 🌈 Pomozte dětem, ať to dokáží samy! Vyberte si jakoukoli učicí věž označenou štítkem, v košíku zadejte kód: „jasam20“ a je to. Akce platí do 19. 5. 2024.
Zpět do obchodu

Registrace

Tipy na domácí aktivity s dětmi podle Montessori principů

Výchova podle principů italské lékařky a pedagožky Marie Montessori vyzdvihuje důležitost interakce mezi rodiči a dětmi. Jinými slovy, to nejlepší, co pro svoje děti můžeme udělat, je kvalitně strávený společný čas. A nejde ani tak o jeho délku, protože co si budeme povídat, potřebujeme i svůj dospělácký svět, svoje zájmy a aktivity, které nás naplňují a dobíjejí nám baterky. Ale jde o kvalitu času, který si pro děti vyhradíme. Abychom byli s nimi vědomě přítomni, pozorovali je a nabízeli jim aktivity odpovídající jejich aktuálním schopnostem a potřebám. A pak už je jedno, jestli si s nimi zahrajeme nějakou hru nebo se dobře zabavíme při společné přípravě večeře či dobrodružném úklidu pokojíčku.

Zahradníkem v pokojíčku

Montessori výchova podporuje přímý kontakt dětí s přírodou, což může zahrnovat výlety, pozorování rostlin či zvířat, zahradničení nebo zkoumání zajímavých tvarů, barev, materiálů i vůní, které příroda dokáže stvořit. No jo, ale co když je venku počasí, že by psa nevyhnal? Ani to nevadí! Můžeme si kousek přírody a pozorování přenést i domů. Zkuste s dětmi zasadit různá semínka do průhledného kelímku nebo skleničky. Nechte děti hlínu zavlažovat, třeba nabíráním vody lžičkou z hrnečku, a společně pozorujte, jak začne rostlinka klíčit, které semínko vzejde rychleji a jaký mají tvar první lístky. U průhledných nádobek časem uvidíte i prorůstající kořínky. Pokud jsou vaši zahradníci ještě příliš malincí, doporučujeme místo skutečného sázení vyzkoušet hru Mrkvičky, která je skvělou motorickou pomůckou pro nácvik zandávání do různě velkých otvorů, rozvíjí koordinaci oka a ruky a logické myšlení. Zároveň se tak malí zahradníčci trénují pro budoucí práci na zahradě.

18734-8_edukativni-box--sada-naucnych-hracek--pro-deti-od-2-let-2

Picasso v obýváku

Maria Montessori věřila, že ruka je nástrojem ducha. Proto klade montessori výchova velký důraz na manipulaci, zkoumání, uchopování a zapojování rukou do procesu učení a vývoje dítěte. Toho můžete skvěle využít při jakékoliv tvořivé činnosti s dětmi, která rozvíjí nejen dětskou fantazii, představivost, ale také trénuje jemnou motoriku. Zkuste využít různé přírodní materiály jako listy, kamínky, šišky nebo sušené fazole, hrách, čočku a těstoviny k vytvoření koláže nebo mandaly, kterou s dětmi budete skládat na velký tác. Pokud budete tvořit jenom z kuchyňských surovin, úklid díla pak jednoduše sfouknete tím, že ho nasypete do polévky. Dvě mouchy jednou ranou!

Van Gogh v pokojíčku

Skvělým tipem na využití přírodních surovin je malování kávou. Dejte jednu, dvě nebo tři lžičky kávy do hrnečku a nařeďte malým množstvím vody. Vzniknou vám tak různé odstíny hnědé, kterými můžete malovat buď štětcem nebo rovnou prstíkama.  Vyzkoušejte i jiné přírodní suroviny jako kurkuma, sušená červená řepa a mladý ječmen pro vytvoření pestřejší palety barev. Pro svého budoucího van Gogh můžete pořídit i praktický stojánek na barvy nebo podložku na tvoření , která malým kreativcům pomůže si svůj ateliér lépe zorganizovat.

18156-11_plysova-velryba-modra-s-miminkem

7502-12_set-teepee-stan-letni-slunce-pro-deti

Mejdan v kuchyni

Pro montessori pedagogiku je důležitý nácvik praktických dovedností v domácnosti. I s malými batolaty můžete trénovat vkládání věcí do krabičky, utírání povrchu hadříkem nebo míchání třeba suchých těstovin vařečkou. Větší děti se moc rády zapojují do přípravy jídla. K tomu je nejlepší pomůckou učící věž, která vašeho malého parťáka dostane do výšky kuchyňské linky. A už vám může asistovat v míchání těsta, potažmo jeho rozpatlávání po lince, v krájení banánů nebo zasněžování kuchyně moukou. Přijde na to, jak se zrovna daří. Zkuste zapojit děti i do prostírání jídelního stolu, zametání nebo proměňte vysávání v souboj špínožrouta s nájezdem krvelačných drobků.  Uvidíte, že tyhle jejich dovednosti a záliby jednou velice oceníte.

Žonglér s písmeny

Aby se vaše dítko mohlo stát jednou spisovatelem, nebo si samo přečetlo pohádku, bude potřeba nejprve ovládnout písmena. Když si všimnete, že se o ně začíná zajímat, zařaďte je do vašeho hracího repertoáru. Může vám k tomu pomoci třeba sada dřevěných písmen. Je dobré začít jen s několika písmenky, ty obtahovat prstem, kreslit jejich tvar celým tělem do vzduchu nebo třeba malovat prstem vodu na papír nebo do písku. Až pokročí děti ve čtení a psaní na vyšší level, zahrajte si s nimi skvělou hru Bananagrams, která zaručeně vtáhne i vás.


14118-2_svetlo-do-detskeho-pokoje-lampicka-ptacek-s-reproduktorem

Ale teď už zavřete počítač, zahoďte mobil pod polštář a nechte se dětmi vtáhnout do jejich světa her a fantazie!

×

Splátková kalkulačka ESSOX